Tak trochu italské rizoto bez masa

Rizoto pro mne po velkou část života bylo synonymem nechutné rýžové kaše, a to bohužel nejen ze školních jídelen, ale také z rodinné kuchyně – i moje úžasná babička vařila rizoto tak, že zbytky kuřecího masa nakrájela, zamíchala do uvařené rýže, přidala hrášek z plechovky, posypala 30% eidamem a podávala. To mě fakt neuchvacovalo ;-). Poprvé jsem opravdu chutné rizoto jedla až poté, co nám ho uvařil Chris Hopkinson, náš (nejen kulinářský) rodinný přítel už dvacet let (fíha, fakt! 🙂 ), který rizoto dělal úplně jinak: na pánvi, s vínem a parmazánem… no to byla lahoda! Nyní vám tady předkládám recept na “rizotí rychlovku”, bez vína (což výsledku trochu škodí, ale ne vždy máme /bio/víno doma), ale s ingrediencemi, které se při troše štěstí ve špajzu najdou, a velmi chutné. Tak pojďme na to.

Suroviny (vše bio):

  • rýže (používáme basmati, ale nejlepší je samozřejmě kulatozrnná přímo na rizoto, k dostání v DM Drogerie Markt)
  • feferonky (dle chuti)
  • žampiony (my bereme houby v bio kvalitě z Freshbedýnek)
  • pórek nebo cibulka nakrájené najemno
  • mrkev
  • jakákoli jiná oblíbená zelenina
  • sůl
  • pepř
  • parmazán (případně pecorino apod.)

Postup:IMG_2917[1]

Na oleji zpěníme cibulku (pórek), přidáme žampiony a plátky feferonky. Restujeme, dokud není směs hezky zlatavá, a pak přidáme mrkev a další zeleninu.

IMG_2919[1]Opět chvíli restujeme a pak přisypeme rýži. Přidáme sůl a ještě restujeme, až rýže jemně zbělá.

Přilijeme vroucí vodu nebo vývar a necháme bublat, dokud se tekutina nevypaří (cca 15 min.).

Odstavíme, a než rizoto zakryjeme, aby rýže “došla”, ještě vmícháme nastrouhaný parmazán.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..