Třítýdenní pampelišková kůra pro játra a krvetvorbu

Tento recept jsem převzala a upravila dle knihy Dionýze Dugase Zdravý život s babiččinými bylinkami. Tato kniha je mým nejobíbenějším populárním atlasem léčivých bylinek, přestože obsahuje některé nepřesnosti. Nicméně z knihy čiší vášeň k přírodě a bylinám a zahrnuje často pozapomenuté recepty z nejhojnějších rostlin naší přírody.

Kůru na podporu činnosti a regenerace jater a krvetvorbu je třeba dodržovat pečlivě po dobu tří týdnů, a tedy 21 dní, denně. Původní recept obsahuje jen pampeliškové listy a citronovou šťávu, ale já jej obohatila o další chutné složky, které zcela jistě neškodí, a naopak přinesou na jaře, kdy je nouze o vitaminy, tělu další živiny.

Ingredience:

  • hrst pampeliškových listů (na osobu)
  • bio citronová šťáva
  • (bio olivový nebo jiný cenný olej)
  • (umeocet na ochucení)
  • (bio olivy, my máme rádi kalamaty)
  • (naklíčené bio fazolky mungo)

Pampelišky propláchneme a zbavíme prachu v míse s vodou, nakrájíme na menší kousky, přidáme vše, co chceme v salátu mít a jíst, a podáváme. Ideálně s celozrnným, doma pečeným chlebem.

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.