Upravené vegetariánská sekaná bez lepku

Zde jsem publikovala recept na vynikající vegetariánskou sekanou upravenou podle Kuchařky ze Svatojánu. Dnes nabízím recept, modifikovaný pro potřeby bezlepkového stravování (záměrně neříkám diety 😎 ) a s přídavkem lněného semínka.

Suroviny

  • porci slzovky
  • porci cizrny
  • porci pohanky
  • cibule
  • česnek
  • 3 lžíce lněného semínka, namočeného do vody (cca 2 dc) a rozmixovaného
  • oregano
  • sojová omáčka
  • 3 vejce od šťastných slepic
  • bezlepkové housky namočené do mléka (ne ty balené ze supermarketů – lépe ty, které byly upečeny ve speciální pekárně poblíž vašeho bydliště)
  • bezlepková strouhanka (uděláte si snadno doma z bezlepkového pečiva známé provenience)

IMG_2570[1]Postup

Uvařenou cizrnu, slzovku a pohanku slijeme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibulku, a až je osmažená, přidáme okapanou směs cizrny, slzovky a pohanky. Necháme prohřát a mírně osmažit a zalijeme sojovkou. Kdo chce, může k cibulce přidat pro orestování plátky feferonky. Přidáme oregano a odložíme. Zvlášť vyždímáme bezlepkové pečivo, abychom ho zbavili přebytečného mléka, a smícháme s rozmixovaným lněným semínkem. Přidáme k teplé směsi s cibulí a vše promícháme. Přidáme vejce, dosolíme a zahustíme bezlepkovou strouhankou tak, aby směs držela pohromadě.

IMG_2571[1]Pak dáme péct standardně do pekáčku s nastrouhanými dvěma cibulemi, které rozestřeme na dno. Necháme v troubě ztuhnout, pak teprve vše podlijeme vodou a pomalu pečeme, dokud se nevytvoří hnědá kůrčička.

Sekaná je uvnitř měkká, ale po vystydnutí krásně ztuhne a dá se použít na další studená jídla. Například na chlebu s hořčicí, na který dáme plátky sekané a na ně pak třeba kolečka polní okurky, případně čerstvou cibulku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..