Květákovo-bramborová musaka

vegetarian, bezlepkové

Syté, vydatné zimní jídlo, přizpůsobené sezonním potravinám pro naše klimatické podmínky, a tudíž vhodné i z hlediska dietetiky tradiční čínské medicíny.

Suroviny

  • vařený (bio) květák
  • vařené (bio) brambory
  • rajčata (kvalitní, čerstvá, dozrálá) nebo bio z plechovky (např. DM Drogerie Markt)
  • koření (např. majoránka)
  • vejce od šťastných slepic
  • (bio) mléko
  • bio tempeh
  • cibule
  • česnek
  • sůl

DSCN9105Postup:

Předvaříme si květák a na plátky nakrájené brambory. Na pánvi zpěníme cibulku, pak přidáme plátky česneku a plátky tempehu. Necháme orestovat a přilijeme rajčata z plechu (nebo přidáme nasekaná rajčata a přidáme také vodu/zeleninový vývar). Dáme lžičku bio třtinového cukru a osolíme. Necháme pomalu dusit, dokud se nezredukuje tekutina a rajčata nejsou hotová.

Do mísy, kterou vymažeme olivovým olejem, dáme první vrstvu – brambory. Osolíme, můžeme opepřit a naskládáme na ni vrstvu květáku naporcovaného na růžičky. Opět osolíme a opepříme. Dáme rajčatovo-tempehovou vrstvu a jako poslední přijde vrstva brambor. Na tu nalijeme směs rozšlehaného mléka (zakysané smetany) a vajec, kterou jsme opět osolili a opepřili.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..