Dýňová směs s amarantem

[dt_sc_full_width first]

Pokud se chceme stravovat kvalitně, a přitom levně, je velmi dobré následovat stravovací zvyklosti našich předků. Dbát na kvalitu surovin a přizpůsobovat jídelníček ročnímu období. Protože momentálně máme zimní období s velkou mírou vlhkosti a nízkých teplot, potřebujeme ne surové, nýbrž vařené potraviny. A k těm základním, jež se v zimě dostanou, patří zelí, kapusta, cibule, česnek, vejce, sušené byliny z léta, dýně, celozrnná mouka, kysané zelí, sušené houby a mnoho dalších, základních a dobře dostupných surovin, které lze za rozumnou cenu sehnat i v bio kvalitě. Uvařit si můžete třeba chutné jídlo z dýně a amarantu (miličky).

[/dt_sc_full_width][dt_sc_one_third first]

Suroviny:

Na dýňovou směs:

  • dýně hokkaido
  • pórek
  • slunečnicová semínka
  • česnek na kousky
  • sůl
  • oregano
  • tymián

Na amarant:

  • amarant
  • sůl
  • balkánský sýr
  • bazalka

 

[/dt_sc_one_third][dt_sc_two_third ]

Postup:

DSCN8905Dýňová směs:

Na oleji zpěníme dva větší pórky, nakrájené na půlkolečka. Jakmile pustí šťávu, přidáme dýni nasekanou na kousky maximálně 1,5 x 1,5 cm. Přisypeme nasekaný česnek a necháme smažit. Přidáme koření, sůl a trochu vody, přikryjeme a necháme pár minut, aby dýně byla měkká.

Nakonec přisypeme pár lžic slunečnicových semínek.

DSCN8908Amarant:

Amarant nasypeme do hrnce a přidáme tolik vody, aby byl zakrytý a ještě byl nad ním sloupec vody vysoký jako polovina jeho objemu níže. Dáme vařit, přilijeme trochu kvalitního oleje, přikápneme sojovou omáčku a trochu zeleninového vývaru nebo koření.

Vaříme zhruba dvacet minut, pak ochutnáme, a pokud ještě nejsou zrníčka měkká, vaříme dalších pár minut. Nakonec zakryjeme pokličkou a necháme zhruba čtvrt hodiny “dojít”. Ochutíme strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a podáváme s dýňovou směsí nebo jen tak jako slanou kaši.

 

 

 

[/dt_sc_two_third]

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..