IMG_4410[1]

Teplá snídaně z placek ze špaldové mouky

Na týdenním pobytu na krásné chatě mých rodičů jsem jednoho rána otevřela chlebník a zjistila, že – že mi chléb zplesnivěl. Jsem pečivomaniak. A i když se snažím tuto svou vášeň krotit, rána bez kouska chutného pečiva se sýrem a čaje s citronem si neumím představit. A tak jsem šla do hrnce z předchozího dne, našla tam pár uvařených brambor a rozhodla se konečně zrealizovat to, co moji učitelé tradiční čínské medicíny říkají už  léta, a sice připravit si teplou snídani. Chuťový zážitek a moje uspokojení byly tak obrovské, že vám tuto radost musím předložit níže ve formě receptu. Dobrou chuť!

Ingredience:

Placky:
  • vařené brambory (nejlépe z předchozího dne)
  • špaldová mouka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Obloha:

  • romadur nebo syrečky
  • čerstvé máslo
  • zelenina na obložení

IMG_4402[1]Postup:

Brambory (i se slupkou) nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl a pepř a postupně na vále k bramborům přisypáváme mouku a propracováváme tak dlouho, než vznikne pružné a hladké těsto. Jakmile se přestane lepit k prkýnko, rozdělíme na kuličky o velikosti větších pingpongových míčků a rozválíme na placky. Ty postupně po obou stranách pečeme nasucho na rovné plotně – když jsem doma, dělám to na litinové desce kamen, zde na chatě přímo na kolečku elektrické plotýnky. Pro „plynaře“ – na suché pánvi.

IMG_4409[1]Po upečení poklademe kousky čerstvého másla a romaduru nebo syrečků. Obložíme zeleninou, podáváme a užíváme si to!

Napsat komentář