Letní špaldový chleba s bylinkami a zeleninou

Venku je krásně teplo a zaplaťpánbůh za to! Nicméně v horku a ještě třeba na dovolené u vody nebo při jakémkoli (zaslouženém) odpočinku i tak řešíme, co do bříška? Tradiční čínská medicína radí jíst po malých dávkách pětkrát denně, a proto je dobré volit lehkou stravu, která v teple člověka nesrazí k zemi… Dnes jsem na chatě u rodičů vyzkoušela lehký chleba ze špaldové mouky, který se náramně povedl a tvořil výborný doplněk k zeleninovému salátu na oběd. A tím, že k salátu bylo právě (špaldové) pečivo, jsem ani neměla ihned vzápětí hlad, což by se zcela určitě stalo, kdybych si dala jenom ten salát… 😉

Suroviny:

  • droždí (já měla ještě jeden balíček sušeného z Alnatury)
  • špaldová mouka
  • sůl
  • voda
  • čerstvé bylinky ze zahrádky
  • olivy podle chuti
  • sušená rajčata
  • semínka dle chuti
  • bramborový bio škrob nebo jeden brambor (oloupaný a zasyrova nastrouhaný na té nejnepříjemnější části struhadla, která suroviny doslova rozšmelcuje – pozor na prsty! Já si je téměř pokaždé postrouhám…)

IMG_4412[1]Postup:

Necháme vzejít kvásek (zvláště u bio kvasnic, jako jsou ty od Alnatury, kde klidně jeden ze tří nevzejde… holt v něm není podpůrná chemie – ale když si jej uděláte zvlášť, zjistíte s malými náklady na suroviny, že nevzešel, a můžete zkusit jiný. Jinak je škoda, zvlášť pokud jako já používáte bio suroviny, opravdu vysoká).

Do vzešlého kvásku dáme sůl, nasekané čerstvé bylinky (bazalku, oregano, tymián, rozmarýn a další), pár lžic kvalitního oleje (dávám zásadně bio panenský olivový) a rozmělněný brambor (nebo škrob). Přidáme dle potřeby a chuti semínka a případně chlebové koření (dobré mají v Alnatuře). Pak přisypáváme špaldovou mouku tak dlouho, než se nám hnětením vytvoří pružné, pevné těsto. Dáme do chlebové formy nebo – jako v tomto případě – na pekáč (ideálně pod těsto dát pečicí papír – lze jej po pečení schovat a příště zase použít), a jakmile bochník vykyne, upečeme.

Napsat komentář